Poké Bowl med Toppbog
En Poké Bowl är mycket kort uttryckt en skål med klibbigt ris med olika godsaker ovanpå - här med vår härliga toppbog och annat gott! En Poké Bowl kan du kombinera helt fritt och låta fantasin flöda, men här har du en av varianterna: med mangosallad, avokado, rädisor, koriander, vårlök och inlagd ingefära. Hur ser din favorit ut?
Du behöver
- 500 g
toppbog, flankstek eller ryggbiff
ris, 4 portioner (gärna av lite klibbig sort, vi använde svart thairis)
- 1 dl
rädisor
- 2 st
avokado
- 4 st
vårlökar
Marinad- 150 ml
tamarisoja
- 2 msk
sesamolja
- 100 ml
neautral olja (t.ex. solrosolja)
- 1
vitlöksklyfta, lätt krossad
- 1 tsk
stark chilisås
- 3 krm
chilipulver
Mangosallad- 2 st
mango
- 1 st
rödlök
- 1 st
chilifrukt, hackad
- 1 msk
tamarisoja
- 1 st
koriander i kruka
Inlagd ingefära- 100 g
ingefära, färsk
- 5 dl
vatten
- 1 dl
risvinäger
- 1 dl
socker
- 1 tsk
salt
Gör så här
- Hemgjord inlagd ingefära är jättegott men kan ersättas av en köpt version som finns i sushi-hyllan i butiken. Om du använder köpt ingefära - hoppa direkt till steg 5.
- Skala ingefäran noga, använd med fördel en tesked att skrapa med.
- Skiva ingefäran så tunt som möjligt. Slå över kokande vatten och åt stå i ca 10-15 minuter, slå sedan av vattnet.
- Värm socker, risvinäger och salt tills sockret löst sig och slå det över ingefäran i en burk. Låt stå i minst 3 timmar.
- Blanda samman marinaden och häll över köttet i en bunke eller i en plastpåse. Låt marinera 1-2 timmar.
- Skala och tärna mangon, skiva lök och chili och blanda samman mangosalladen.
- Koka riset enligt instruktionen på förpackningen.
- Skär grönsakerna i lämpliga bitar (skall med fördel kunna ätas med pinnar).
- När riset är nästan klart, stek eller grilla köttet på hög värme tills det är medium eller medium-rare, låt köttet vila några minuter innan du skär upp det i tunna skivor, tvärs över muskelfibrerna.
- Lägg riset i botten på små serveringsskålar, toppa med grönsaker, inlagd ingefära, färsk koriander och kött.